Hoe sluit ik mijn laptop of PC aan op mijn tv ?

| 17 november 2008 | door

De afgelopen tijd komen er regelmatig vragen binnen over het aansluiten van een laptop of een PC op een tv – met name op analoge/beeldbuis-tv’s

De volgende vragen waren de directe aanleiding:

De vraag van Dominique Roest: Hoe laptop zonder S-video uitgang aansluiten op ouderwetse beeldbuis?

Dieter de Winter vroeg: Ik heb een laptop met alleen hdmi uitgang maar wil hem aansluiten op een normale tv met s video ingang. Hoe doe ik dat? HDMI -> DVI -> S video?

Een niet-analoge vraag kwam van Erik van Polen: Ik heb mijn computer verbonden met de tv d.m.v. een hdmi kabel. Maar er gebeurt niets, moet ik nog drivers installeren of zoiets of is het “plug & play” ?

Eerst algemeen:
  • op een beeldbuis tv kun je geen digitale bronnen aansluiten, dus aan een HDMI of DVI uitgang op je PC heb je hier niets aan.
  • LCD en plasma-tv’s, net als de meeste projectoren, hebben inmiddels een keur aan aansluitingen, van SCART, component/composiet/s-video tot HDMI en/of DVI.

VGA: altijd aanwezig, ook op DVI-laptops

vga laptop

Een PC (ook Apple) heeft in principe altijd nog een VGA-uitgang, al lijkt het soms van niet.
Tot voor kort was de VGA aansluiting duidelijk aanwezig in de vorm van een connector met 15 pinnen (‘d-sub’). Met de opkomst van DVI bieden veel computers een DVI-I aansluiting aan: digitaal DVI gecombineerd met analoog VGA in één connector. Lees daar meer over in dit artikel over DVI. Met een goedkope adapter (vaak meegeleverd bij losse videokaarten) kun je alsnog van VGA gebruik maken.
En Apple is nu gestart met het implementeren van Displayport – een nieuwe videostandaard, als opvolger van DVI, en de computer-tegenhanger van HDMI. Ook in deze connector zit het analoge VGA-videosignaal verwerkt, die met een verloopsnoer te onsluiten is (op het moment €29 in de Apple Store).

Maar dan komt het slechte nieuws: beeldbuis tv’s zijn vrijwel nooit voorzien van een VGA-aansluiting. Het RGB-signaal met twee sync-signalen is onbruikbaar voor analoge tv’s. Flatscreens daarentegen – zoals lcd en plasma tv’s – hebben meestal wel een VGA aansluiting. Het nadeel van deze aansluiting is wel dat het behoorlijk lompe (grote) connectoren zijn, met relatief stugge en dikke kabels.

Er zijn omzetters beschikbaar van VGA naar s-video of VGA naar component video, waarbij de prijzen al snel richting 100 euro gaan.

S-video

Een veel voorkomende connector op video-kaarten en laptops is S-video. Dit is een ronde stekker met vier ronde pinnen (voor het signaal), en een kleine rechthoekige pin om de connectie steviger te maken.

Meestal zul je met display-driver de tv-out aan moeten zetten; daarmee is het veelal ook mogelijk om nog een aantal extra zaken te regelen, zoals positie en kleur-installen.

Let er wel op dat de connector ècht een s-video verbinding is: veel laptops hebben ook een aansluiting voor muis en keyboard die er verdacht veel op lijken…

Component video

Voordat digitale videosignalen via DVI en HDMI om de hoek kwamen kijken was component video dè kwaliteits-videoaansluiting – en nog steeds veel gebruikt. HD-resoluties tot 1080i zijn geen probleem voor dit formaat. component-videokaartHelaas zijn er niet heel veel computers die direct component-video aansluitingen hebben. Bepaalde videokaarten van bijvoorbeeld ATI/AMD en Nvidia kunnen via een component-video direct worden aangesloten op een tv (of projector) met component video. component-videokabel-hDeze zijn meestal niet te herkennen aan een rode, blauwe en groene tulp-stekker, maar aan een s-video achtige aansluiting (rond) met 7 pins, waar met een verloopstekker het component-signaal uit gehaald kan worden (zie foto).

HDMI / DVI

hdmi-laptopErik van Polen stelde een vraag over het aansluiten ven een computer met de tv d.m.v. een hdmi kabel. Of beter gezegd: of dit direct zou moeten werken, of dat er nog drivers geinstalleerd zouden moeten worden.

Dit zou direct goed moeten gaan – maar de kans is aanwezig dat je tv niet alle resoluties aan kan waar de computer wel mee overweg kan. Zet de resolutie op je monitor eerst op een resolutie waar je tv zeker bekend mee is – bijvoorbeeld 1280×720, ‘HD Ready’ – en als dat werkt kun je andere resoluties uitproberen.
[showad_468x15]

In het kort

VGA uitgang
Algemeen: direct via VGA-connector, of via adapter uit DVI-I of DisplayPort
Beeldbuis: Alleen via een los apparaatje die VGA omzet naar S-video of Component-video.
LCD/Plasma/projector: kan meestal direct aangesloten worden

S-video
Direct aan te sluiten op tv of projector – eventueel via SCART met een simpele adapter.

Component
Direct aan te sluiten op tv (als deze component ondersteunt) of projector – eventueel via SCART met een simpele adapter

HDMI/DVI/DisplayPort
Analoog: niet mogelijk, maar in de meeste gevallen is VGA ook beschikbaar via deze poort.
LCD tv/Plasma tv /projector: Direct aan te sluiten, maar let op resoluties.

Aanvullingen/opmerkingen

Als het nog steeds onduidelijk is, je zelf nog opmerkingen of vragen hebt, maar zeker ook als je punten mist of een foutieve uitleg ziet: laat het weten – de bedoeling is dat dit een zo duidelijk mogelijk vraagbaak-artikel wordt over de vele problemen van het aansluiten van een pc/laptop op een tv !

Meer informatie over SCART, s-video, VGA staat hier beschreven; alles over HDMI staat in dit artikel.

.

Reacties

Bang & Olufsen Play A6 – draadloze luidspreker met een bijzonder uiterlijk

Denon HEOS breidt uit met Soundbar en een portable luidspreker

Magico M Project luidspreker – speciale verjaardagseditie van 155.000 euro

Spotify Family voor meerdere accounts in één gezin