Test: LG 42LE8500 Infinia LED tv

| 13 juni 2010 | door

De LE8500 serie is de nieuwste reeks LCD tv’s van LG met backlit LED en local dimming wat de zwartweergave enorm ten goede moet komen.

lg-42le8500-infinia-lcd-led-tv

Verder zijn aanwezig LG’s 200Hz TruMotion technologie, NetCast internet-tv, DLNA, en nog meer. Kan LG de specificaties omzetten in een daadwerkelijk aan te bevelen tv?

Het uiterlijk

Minstens zo belangrijk als de specificaties op papier is het uiterlijk van de televisie. Het zeer platte ontwerp (3cm) met een volledig vlak glazen front wordt door LG ‘Borderless design’ genoemd, en komt bijzonder strak over. De stevige voet is ook gemaakt van glas, wat bij elkaar een mooi uiterlijk geeft.

tv-aansluitingen

De meeste aansluitingen op de achterkant wijzen direct naar de muur, wat erg onhandig is als je deze tv aan de muur wilt hangen. Als je dit toch wilt doen – en dat is echt aan te raden met dit platte ontwerp – dan moet je waarschijnlijk aan de slag met haakse adapters voor de HDMI aansluitingen.
lg-wireless-hdmi-mediaboxNiet getest, maar wel aanwezig is een wireless HDMI ontvanger. In combinatie met een ontvanger à 299 euro kun je je apparatuur op 10 meter afstand zetten, en heb je dus geen video-aansluiting meer nodig. Erg leuk – en nog leuker is het dat LG deze maand nog gratis deze Mediabox meelevert bij iedere LE8500 tv.
lg-42le8500-led-tv-zijaanzichtDe tv is onder andere voorzien van 4 HDMI, 2 component en 1 SCART aansluiting. Naast de video-uitgangen zijn er op de achterzijde nog een Ethernet netwerkaansluiting aanwezig, 2 USB poorten, een coax aansluiting (voor analoge tv), digitaal optisch uit, en een CI (geen CI+) slot.

Aan de voorzijde zitten rechts subtiel de belangrijkste bedieningsfuncties als kleine aanraak-gevoelige indicatoren. Zodra je met je vinger zacht op één van de knoppen drukt licht deze helder wit op. Een mooi uitgewerkt detail: zodra je de tv uitzet, lichten alle indicatoren op, en gaan dan één voor één uit.
Klein nadeel van deze opzet: bediening via deze knopjes levert wel stevige vinger/vet-vlekken op de glazen plaat.

De LG 42LE8500 is bijzonder dun – en dat is best bijzonder als je bedenkt dat het geen edge-LED, maar een backlit LED paneel is, dus met de leds achter het lcd paneel in plaats van ernaast.

Setup en bediening

Zodra je de LE8500 voor het eerst aan zet, wordt je begroet door de ‘Picture Wizard’, waarmee je door middel van een aantal eenvoudige stappen de instellingen van de tv inregelt. De Wizard is identiek aan die van de LH5000 die we vorig jaar getest hebben, en is nog steeds erg goed qua opzet. De nieuwe instellingen kun je toepassen op zelf te kiezen ingangen; zo kun je bijvoorbeeld voor je gameconsole wat agressievere kleuren instellen dan voor je blu-ray of dvd speler. Met de Picture Wizard krijg je snel een instelling die ‘ok’ is, maar LG biedt een enorme set aan mogelijkheden om de tv (met name het beeld) zeer nauwkeurig in te stellen.
De afstandsbediening heeft grote knoppen, maar op de één of andere manier kon deze me niet bekoren op het gebied van gebruiksgemak.

lg-volume-indicatorLG besteed veel aandacht aan het uiterlijk van de menustructuur op haar televisies. Veel functies zijn verwerkt in cirkels: onder andere het quick-menu, en zelfs de volume-indicator. Het ziet er misschien wel leuk uit, maar de ‘ouderwetse’ rechte lijn is een stuk gemakkelijker te gebruiken en af te lezen.

LG NetCast biedt internet-content, primair voor toegang tot Picasa foto’s en Youtube video’s op je tv. Toegegeven: het werkt, maar de bediening is zo traag dat je de moed al snel opgeeft. Hetzelfde geldt voor het direct afspelen van bestanden via het netwerk (met DLNA): de bestanden spelen keurig af, maar voordat je er naar toe gebladerd bent, is er wel een tijdje verstreken. Wat dat betreft kun je beter een USB-stick of harde schijf in de tv prikken.

lg-logos

Beeldkwaliteit

Ondanks alle leuke extraatjes blijft de beeldkwaliteit het belangrijkste.
Aangesloten op (afwisselend) een PS3 en de LG HB965DF blu-ray home cinema set zijn er daarom aardig wat fragmenten van films bekeken, met name op blu ray.

De kleuren zijn – als je even wat tijd hebt besteed voor de inregeling – netjes. Ik kan niet zeggen dat de kleuren van het scherm ‘afspatten’, maar de 42LE8500 biedt wel een evenwichtig kleurbeeld. Het sterk spiegelende oppervlak (daarover straks meer) lijkt de kleuren iets fletser te maken.

Eén van de sterkste punten is de “snelheid” van het scherm. In tegenstelling tot de meeste andere lcd tv’s heeft de LG8500 geeft snel bewegende beelden bijzonder vloeiend weer.

Een andere kwaliteit die we niet gewend zijn van lcd tv’s (inclusief ‘led’) is de zwart-weergave – die is namelijk bijzonder goed. Dankzij ‘local dimming’ (waarbij bij donkere gedeelten van het beeld de LED achtergrond verlichting wordt verminderd) zijn donkere gedeelten ook daadwerkelijk donker, zonder dat het contrast hier onder lijdt.
Klein bij-effect van local dimming is dat de omgeving rondom lichte gedeelten lichter worden weergegeven, als een halo rondom een ster. Dit is waarneembaar, maar geen enkele keer storend in de films die ik bekeken heb op de LG 42LE8500.

Spiegelingen: fotograaf èn omgeving

TV staat uit: het beeld zijn de spiegelingen van de fotograaf...

Grootste probleem op het gebied van beeldweergave is juist de  afwerking. De glasplaat reflecteert namelijk aanzienlijk, waar je met name overdag veel last van kunt hebben. Dit is een probleem waar ook andere fabrikanten zoals Sony, Sharp en Bang & Olufsen mee stoeien, maar alleen deze laatste heeft hier een effectieve oplossing voor gevonden door middel van een speciale coating.

Geluid

Geen verrassingen op het gebied van geluidskwaliteit: die is op het zelfde lage niveau als vrijwel andere flatscreens. Het midden-gebied (waarin de stemmen vallen) gaat nog wel, maar wat je met name mist is de kracht en snelheid om een goed geluidsbeeld neer te zetten.

Als je deze televisie koopt, dan zou ik je heel sterk aanbevelen om deze te combineren met een home-cinema set.
Voor deze review leverde LG de HB965DF mee: een bijpassende blu-ray/homecinema systeem met twee dunne langwerpige luidsprekers (zo plat als de tv) en een kleine subwoofer. Het verschil tussen het tv-geluid en het geluid via deze relatief goedkope (€ 450) blu-ray systeem is enorm – maar daarover schrijf ik nog een aparte review.

Conclusie

De LG LE8500 LED-LCD tv biedt een combinatie van het beste van meerdere werelden dat tot voor kort niet mogelijk was. Het led backlight systeem is zo slim ontworpen dat de tv bijzonder dun is geworden, maar local dimming toch mogelijk is. Het gekozen LED systeem werkt uitmuntend: diep zwart, hoog contrast en een (voor lcd) zeer snelle weergave. Kleuren zijn ok, maar hier zou LG nog wat meer aandacht aan kunnen geven.

Dankzij het volledige vlakke glazen front heeft de tv een werkelijk schitterend design gekregen. Helaas is dit ook zo in de letterlijke zin van het woord: de reflecties op het glas kunnen erg hinderlijk zijn.

De mogelijkheden van DLNA en NetCast zijn leuk, maar niet erg uitgebreid, en met name traag. Het afspelen van bestanden van USB gaat veel gemakkelijker.
Voor een fatsoenlijke geluidsweergave uit flatscreens lijken de meeste fabrikanten, waaronder LG, niet echt meer hun best te doen.

lg-42le8500-infinia-led-tvPluspunten:
Plat en mooi design, diepe zwartweergave, geen problemen met snelle beelden, wireless HDMI (tijdelijk gratis), uitgebreide instellingen, afspelen vanaf USB.

Minpunten:
Spiegelend front, niet perfecte kleurweergave, mager geluid, beperkte toepasbaarheid netwerk-streaming, onhandige plaatsing video-aansluitingen.

De LE8500 is onder de streep waarschijnlijk één van de meest interessante lcd/led tv’s van dit moment. Extreem dun, een mooi ontwerp, zeer goede beeldkwaliteit en uitgebreide instelmogelijkheden rechtvaardigen de prijs van € 1400 voor het geteste 42″ model.

.

Reacties

Bang & Olufsen Play A6 – draadloze luidspreker met een bijzonder uiterlijk

Denon HEOS breidt uit met Soundbar en een portable luidspreker

Magico M Project luidspreker – speciale verjaardagseditie van 155.000 euro

Spotify Family voor meerdere accounts in één gezin