Nieuwe Bose Lifestyle V-Class en T-Class systemen: T10 en T20, V25 en V35

| 10 juni 2010 | door

Bose heeft haar nieuwste Lifestyle V-Class en T-Class home entertainment systemen geïntroduceerd in Nederland.

bose-lifestyle

Vier verschillende systemen  in twee klassen, waarbij er zeer veel aandacht is gegeven aan het installatiegemak met behulp van Bose’s Unify integratie.

Bose Unify

bose-unifyDit concept begeleidt je tijdens het installatieproces, en laat stap-voor-stap zien wat er gedaan moet worden. Dit begint al met de verpakkingen, die keurig genummerd overeenkomstig de handleiding. Maar het is meer dan een ‘wizard’: het wijst je er via het menu op als een aansluiting niet goed is gemaakt, en helpt je zo nodig om het alsnog goed te doen.
Verder helpt Unify bij het bedienen van de apparatuur. Via een menu op je tv zijn alle functie te bedienen.

Bose Lifestyle T10 en T20, V25 en V35 systemen

Op alle vier systemen is het mogelijk om maximaal 6 audio/video bronnen aan te sluiten. De T10 en T20 zijn ontworpen als hub (zonder eigen bronnen), de V20 en de V35 hebben ook een radio en een iPod/iPhone dock. Bovendien zijn twee systemen in de V-Class voorzien van multiroom-mogelijkheden, en heeft een uitgebreide universele afstandsbediening, waarop ook informatie is af te lezen over de bijvoorbeeld de huidige radiozender of iPod nummer, zonder dat hiervoor je tv aan hoeft.

bose-lifestyle-v35

Zoals het Bose betaamt in haar Lifestyle producten wordt je kamer geanalyseerd, waarmee het systeem wordt afgestemd op de akoestiek. Bose noemt dit systeem ‘Adaptic’.
De aangesloten video-bronnen worden ge-upscaled naar 1080p (Full HD) via HDMI.De audio van iedere willekeurige bron wordt met behulp van ‘Videostage 5′ decodering en nabewerking omgezet naar surround-sound, of het nu dvd, video of audio cd’s zijn.

bose-lifestyle-t10

Luidspreker-opties: Direct/Reflecting, Jewel Cube of Virtually Invisible

Het verschil tussen de T10 en de T20 zit in het type luidsprekers, net zoals tussen de V25 en V35.

Zowel de T20 als de V25 worden vergezeld door de Direct/Reflecting’ luidsprekers: twee kubusjes op elkaar van bij elkaar nog geen 16cm hoog, dat door middel van Bose’s befaamde manier de hele kamer voorziet van geluid.

De T10 wordt vergezeld door ‘Virtually Invisible’ luidsprekers. Dit zijn kleine, kubusvormige luidsprekers van nog geen 8 centimeter hoog, en door Bose zelf omschreven als ideaal voor kleinere ruimten.

Bij de V35 horen de  ‘Jewel Cube’ luidsprekers, wat de “meest compacte en krachtigste luidsprekers” zijn van Bose, ook werkend met ‘Direct/Reflecting’ technologie, met een hoogte van iets meer dan 11cm.

De horizontaal georiënteerde center-speaker is bij de T20, V25 en V35 gelijk, alleen de T10 heeft een centerspeaker die identiek is aan haar overige luidsprekers.

bose-luidsprekers

Het “laag” wordt bij beide luidsprekertypen verzorgd door de Acoestimass module. Bose claimt (nog steeds) dat het niet uitmaakt waar je deze subwoofer plaatst in de kamer, omdat geluid altijd lijkt te komen uit de satelliet-luidsprekers.

Voor de goedkoopste Bose Lifestyle T10 betaal je € 1995, voor de T20 €2495. De prijzen van de V-Class typen liggen hier nog een stuk bove: € 3495 voor de Lifestyle V25, en € 4495 voor het topmodel V35.

Twijfels

Deze prijzen komen mij bijzonder hoog over. Op AVblog komt vaker apparatuur langs met twijfelachtige prijs/kwaliteitsverhouding, maar 2000 euro voor een satelliet-homecinema systeem zonder enige audio- of videobron vind ik veel.
En voor 2500 euro extra krijg je niet veel meer dan betere luidsprekers (maar nog steeds satellieten), een iPod-ingang, tuner en multiroom mogelijkheden.
Wat ik zeker mis voor zo’n prijs zijn een blu-ray-speler (of op zijn minst dvd), afspelen van usb en het streamen van muziek via je netwerk.

arcam-solo-movieIk ben sceptisch over Bose, en ook over satelliet-luidsprekers, dus Bose Lifestyle is duidelijk niet voor mij bestemd. Het wat ik met name krijg is dat er “voor dat geld toch wel iets beters te krijgen moet zijn”. Op dit moment begeven veel ‘high end’ fabrikanten zich op het all-in-one pad (denk bijvoorbeeld aan Arcam), en gecombineerd met kleine luidsprekers van een gerenommeerd merk verwacht is een veel betere ervaring, in geluidskwaliteit maar ook in beleving.

Dat zal ook te maken hebben met de totaal andere marktbenadering van Bose, waarbij het meer gaat om het ‘concept’ dan om de specificaties. Bang & Olufsen bijvoorbeeld is ook prijzig, maar daar krijg je nog een bijzonder design voor terug.

Maar eerlijk is eerlijk: het Bose Lifestyle systeem heb ik zelf nog niet gehoord, dus ik geef ze (nipt) het voordeel van de twijfel.

Oordeel zelf over de Bose Lifestyle systemen op de website van Bose.

Met dank aan Audio Video van Mensvoort Veldhoven voor enige correcties.

.

Reacties

Bang & Olufsen Play A6 – draadloze luidspreker met een bijzonder uiterlijk

Denon HEOS breidt uit met Soundbar en een portable luidspreker

Magico M Project luidspreker – speciale verjaardagseditie van 155.000 euro

Spotify Family voor meerdere accounts in één gezin